Què és la miopia?

Si entenem l’ull com si fos una sala de cinema, on el projector i la pantalla han d’estar sincronitzats per a tenir una imatge enfocada, en la miopia ens trobem que aquesta pantalla està més lluny del normal.  Per tant un ull miop és més llarg del que hauria de ser i necessita una lent negativa per enfocar la imatge al lloc adequat.

2000px-Myopia-2-3.svg

És possible frenar la miopia?

Depèn de l’edat a la qual s’aborda el problema. Un cop hem superat l’edat de creixement no és possible fer que l’ull deixi de ser miop. En canvi, si es comença a preveure el creixement de miopia a l’infància, sí que és possible frenar-ne el desenvolupament.

Què és la hipermetropia?

Si entenem l’ull com si fos una sala de cinema, on el projector i la pantalla han d’estar sincronitzats per a tenir una imatge enfocada, en la hipermetropia ens trobem que aquesta pantalla està més a prop del normal. Per tant un ull hipermetrop és més curt del que hauria de ser i necessita una lent positiva per enfocar la imatge al lloc adequat.

2000px-Hypermetropia.svg

Què és l'astigmatisme?

En un ull sense astigmatisme, la còrnia (que és la primera lent de l’ull), és arrodonida com si talléssim una pilota de tenis per la meitat. En canvi una còrnia amb astigmatisme és una lent que no té la mateixa curvatura a tot vol, i per tant, s’assembla més a una pilota de rugbi tallada pel mig. D’aquesta manera es projecten dues imatges a dos plans diferents.

Astigmatisme_B

Què és la presbicia o vista cansada?

A dins de l’ull tenim un sistema d’enfoc que s’anomena acomodació. Aquest sistema està format per una lent (cristal·lí) i una musculatura (músculs ciliars). El comportament normal d’aquest sistema és que quan mirem de lluny es trobi relaxat (i no treballi) i quan volem enfocar de prop si treballi. La vista cansada o presbícia és quan aquest sistema d’enfoc perd força i no ens permet veure-hi bé de prop. Això passa per culpa d’una baixada en la tonicitat muscular associada a l’edat.

Focus_in_an_eye2

Què és la fatiga visual?

A dins de l’ull tenim un sistema d’enfoc que s’anomena acomodació. Aquest sistema està format per una lent (cristal·lí) i una musculatura (músculs ciliars). El comportament normal d’aquest sistema és que quan mirem de lluny es trobi relaxat (i no treballi) i quan volem enfocar de prop si treballi. La fatiga visual és quan existeix una sobrecàrrega d’aquest sistema a causa de l’ús perllongat. Actualment és un problema molt habitual ja que ens passem moltes hores mirant de prop (mòbil, ordinador…).

És el mateix la vista cansada que la fatiga visual?

No són el mateix encara que a vegades presentin els mateixos símptomes. La vista cansada és dona per la incapacitat de treball de la musculatura d’enfoc, mentre a la fatiga visual, el que existeix és un esgotament d’aquesta musculatura.

Pot ser que tingui mal de cap per culpa d'un problema de la vista?

Si. Quan el nostre sistema visual es troba esgotat a causa del sobreesforç pot manifestar-se mitjançant el mal de cap o dolor ocular. Sovint el mal de cap associat als problemes visuals apareix a partir de migdia o al vespre.

Em sembla que hi veig bé pero no em sento còmode, és normal?

Pot ser normal o pot no ser-ho. L’agudesa visual (la capacitat de poder veure-hi bé de lluny) no és l’única habilitat que tenen els nostres ulls. Com es mouen o com el cervell analitza la imatge que rep poden també causar incomoditat encara que no es manifesti amb una mala visió.

Gradueu la vista?

Si, som óptics-optometristes i per tant estem qualificats per fer-ho. Si vols saber-ne més visita l’apartat d’optometria.

Quant tardeu en graduar la vista?

Normalment al voltant de 15-20 minuts, però en casos especials és possible que necessitem més temps o inclús una segona visita.

Que és la terapia visual?

És un entrenament del sistema visual (la connexió entre ulls i cervell) recomanat en casos de nens amb un sistema immadur que es manifesta en problemes d’aprenentatge. Si vols saber-ne més pots visitar el nostre apartat de teràpia visual.

Poseu lentilles?

Si, també som contactólegs i per tant especialistes en l’adaptació de lentilles toves, rígides i hibrides. Si vols saber-ne més pots visitar el nostre apartat de lentilles.

Que són les lentilles personalitzades?

No tots els ulls encaixen amb les lentilles estàndard. A vegades un ull més gran del normal, o més pronunciat, fa que l’ús d’unes lentilles normals sigui incòmode. En aquest cas és necessari fer un estudi de l’ull i fer una lentilla feta a mida. Per saber-ne més visita la secció de lentilles fetes a mida.

Feu progressius personalitzats?

Sí, som especialistes en progressius i tenim unes màquines especials que ens permeten fer els progressius a mida. Per a més informació pots donar un cop d’ull a l’apartat progressius personalitzats.

Teniu lupes i altres eines d'ajuda visual?

Sí, tenim tant eines per a la magnificació professional (per a cirurgia, joieria…) com per a l’ajuda a la baixa visió (lupes, lupes electròniques, telescopis…). Visita la nostra secció si vols més informació.

Què és una lent monofocal?

Una lent monofocal és una lent que només ens permet enfocar a una distància en concret. En el cas de les persones joves, un monofocal permet la visió a qualsevol distància perquè existeix un sistema d’enfocament amb molta força. En canvi, quan ja tenim vista cansada, un monofocal només ens permetrà veure-hi bé en la distància que escollim.

Què és una lent reduïda?

Si volem que la nostra lent sigui més prima (i per tant més estètica i amb millor qualitat òptica) és possible fer-ho de dues maneres. Una d’ella és canviant el material amb què es fabrica la lent. Si la fem més reduïda, amb menys gruix de lent, aconseguirem la mateixa graduació i a més a més també en millorarem la resistència.

Què és una lent anti-fatiga?

Una lent anti-fatiga és un monofocal que ajuda en la fatiga visual, fent que l’ull es relaxi quan mirem de prop. No és útil en el cas de les persones amb vista cansada. Si vols saber quina diferència hi ha entre vista cansada i fatiga visual consulta la secció problemes de la vista d’aquesta mateixa pàgina.

Què és una lent ocupacional?

Sovint quan tenim vista cansada i fem servir el progressiu per treballar davant de pantalles acabem amb dolor cervical o incomoditat en l’ús per la seva rigidesa. Existeix una opció més adequada per a aquests usuaris i és l’ús d’una lent ocupacional. Si vols saber-ne més pots visitar la secció de lents ocupacionals.

Què és una lent progressiva?

Quan tenim vista cansada, per tal d’obtenir el màxim rendiment visual, és necessari l’ús de diferent potencies per a poder enfocar a diferents distàncies. Si féssim servir monofocals això significaria tenir principalment tres ulleres: una de prop, una de mitja distància i una de lluny. Una lent progressiva és aquella que gràcies al seu retallat ens permet enfocar adequadament a qualsevol distància.

És el mateix que faci servir una lent ocupacional que una de progressiva?

No, ja que només el progressiu ens deixa enfocar a qualsevol distància, però amb major rigidesa visual que la lent ocupacional. L’ocupacional ens permet enfocar a diferents distàncies d’una manera més còmode però exigeix prioritzar una d’elles (prop, mitjana o lluny) minvant-ne les altres.

Què és una lent personalitzada?

Si entenem el retallat d’una lent com un patró de tall que segueix una fórmula matemàtica una lent estándard té en compte les mesures mitjanes de la població (distància entre els dos ulls, inclinacions i altures de les ulleres, distància de la ullera a l’ull…). És possible personalitzar una lent monofocal, una ocupacional i una progressiva, i per fer-la a mida, on la fórmula matematica de tall té en compte les teves dades en comptes de la mitjana de la població. Si vols saber-ne més visita la secció progressius personalitzats.

Es pot personalitzar una lent monofocal?

Sí, és possible personalitzar una lent monofocal i fer-la a mida per tu.

Es pot personalitzar una lent progressiva?

Sí, i és un dels casos on més es pot apreciar com afavoreix la personalització de les lents, ja que elimina en gran part les aberracions òptiques. Si vols saber-ne més visita la secció progressius personalitzats.

Què és la llum blava?

És la llum que emeten els dispositius electrònics de pantalla LED. Aquesta llum és nociva per la màcula (la part central de la nostra visió) i està relacionada amb l’acceleració en el desenvolupament de la DMAE i les cataractes. També es troba relacionada amb la fatiga visual i per tant participa en gran part en l’aparició de la síndrome visual informàtica (SVI).

Com em puc protegir de la llum blava?

Actualment existeixen filtratges per aquest tipus de llum, on el principal objectiu és la prevenció i la protecció de les estructures oculars. Per a més informació no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

S'han de provar les lentilles?

Sí. Cada ull és diferent i per tant no totes les lentilles són vàlides per qualsevol ull. És necessari provar com es comporten les lentilles per tal d’assegurar la salut ocular a llarg termini.

Quina diferència hi ha entre les lentilles toves i les dures?

El seu nom ho diu tot; les lentilles dures (anomenades també permeables al gas) són fabricades en un material més rígid, són més petites i duren entre 3 mesos i un any. Les lentilles toves són fetes d’un material més mal·leable i per tant són més còmodes a l’ús en un principi, però només duren o un dia, quinze o un mes.

Totes les lentilles toves són iguales?

No, a més d’existir- ne de diferents mides, no totes les lentilles estan fetes amb el mateix material. Principalment existeixen dos grans grups de lentilles toves: els hidrogels i els hidrogels-silicona.

És important el líquid de neteja? o en puc fer servir qualsevol?

Si, ja que existeixen diferents materials per fabricar lentilles toves també existeixen líquids que netegen millor una lentilla que un altre. No només el líquid és important, sinó també la manera en la qual es netegen. El teu òptic t’assessorarà sobre quin líquid de neteja és el més adequat per la teva lent de contacte.

És normal que em molestin les lentilles?

No, si les lentilles et molesten és possible que s’hagin de retocar o canviar de material. Això si, la primera vegada que es proven, és possible que es “notin” les lentilles durant els primers minuts.

Perquè em molesten les lentilles?

Pot ser per diferents raons, sovint és perquè la lentilla és gran/petita per tu o perquè el material no s’humiteja adequadament.

Pot ser que necessiti una lentilla feta a mida?

No tots els ulls encaixen amb les lentilles estàndard. A vegades un ull més gran/petit del normal, o més pronunciat/pla, fa que l’ús d’unes lentilles normals sigui incòmode. Si has provat diferents lentilles i no has acabat d’anar bé amb cap pot ser que aquest sigui el teu cas. Si és així, és necessari fer un estudi de l’ull i fer una lentilla feta a mida. Per saber-ne més visita la secció de lentilles fetes a mida.

Si no em molesten és que vaig bé?

No és del tot segur, només un professional et pot assegurar que la teva lentilla no et donarà cap problema a llarg termini. Una lentilla que quedi molt encaixada és còmode però pot no permetre que la llàgrima que queda entre l’ull i la lentilla es renovi quan tu parpellegis.

Fa falta que fagi revisions si no em molesten les lentilles?

Sí, cada 2 anys és necessari revisar la salut ocular per assegurar que no existeix cap efecte secundari a l’ús de la lentilla.

Passa alguna cosa si allargo les lentilles?

Sí, una lentilla es fabrica tenint en compte que asseguri la salut ocular fins a l’últim dia d’ús, però no més enllà. Si allarguem les lentilles, pot ser que acabem patint una intolerància a les lents de contacte o d’altres complicacions.

Hi ha lentilles que em protegeixin de la llum blava de les pantalles?

Sí, actualment existeixen lentilles que et protegeixen davant de la llum de les pantalles. Si vols saber què és aquesta llum blava visita la secció vidres d’aquesta mateixa pàgina.

Feu lentilles especials?

Sí, som contactòlegs avançats i per tant posem lents de contactes especials per a tractaments o malalties oculars: orto-k, queratocon, post-lasik…

No trobes la resposta a la teva pregunta?

1 Comments

Pingbacks And Trackbacks

  1. WP Notify