
Síndrome Visual Informàtica – digital
Coneixes la síndrome visual informàtica – digital?
Fatiga visual, mal de cap, envermelliment ocular o visió borrosa són alguns dels símptomes associats a la síndrome visual informàtica- digital (SVI-D)
En l’actualitat hem introduït l’ús de diferents tipus de pantalles en la nostra vida quotidiana. Amb elles hem incrementat les hores que fem servir els nostres ulls per mirar de prop. Alguns estudis estableixen el risc d’aparició de símptomes amb l’ús de 3 hores o més de dispositius digitals (TV, ordinador, tauleta , mòbil..) sent recomanable per a la integritat de la salut visual un temps d’ús inferior a 2 hores.
Enquestes realitzades pel COOOC reflecteixen:
- Que els menors de 30 anys afirmen passar 10.5h al dia davant d’una pantalla ( 3.6 hores usant el mòbil)
- Que persones d’entre 30 i 60 anys diuen passar-ne 9h al dia ( 4h amb ordinador i 1.6h amb mòbil)
- Que els majors de 60 anys es troben exposats a pantalles durant 3.8h al dia.
Sobrepassar les hores d’ús recomanades pot ocasionar simptomatologia visual
Amb l’abús d’hores davant d’un dispositiu digital poden aparèixer símptomes visuals. Poden ocasionar molèsties durant l’ús o també que es mantinguin posteriorment. Aquests símptomes poden ser:
- Fatiga visual: molèstia ocular freqüent associada a l’esgotament ocular per mantenir una bona visió prolongadament en distàncies pròximes.
- Mal de cap: sol associar-se a la zona fontal, supra-orbitaria o parietal i pot aparèixer durant l’ús o posteriorment.
- Visió doble: quan els ulls miren de prop necessiten fer un esforç coordinat per enfocar (acomodació) i convergir (que mirin els dos al mateix punt). Mantenir aquesta situació requereix uns ulls forts i equilibrats. A vegades hi ha persones que poden notar una visió doble temporal quan els ulls es troben esgotats.
- Confusió visual: De la mateixa manera que a vegades podem patir de visió doble, no poder mantenir l’esforç visual pot comportar una disminució en la seva visió o confusió visual transitòria.
- Envermelliment i coïssor ocular: A l’existir una fixació visual exigent disminueix la freqüència amb la que parpellegem davant la pantalla. Això pot provocar sequedat ocular, envermelliment i coïssor als nostres ulls.
- Visió borrosa de lluny: Quan mirem de prop el nostre ull fa servir la musculatura ocular interna per enfocar. Si ens hi passem molta estona, és possible que es produeixi certa rigidesa muscular. Així que quan passem a mirar de lluny pot ser que la musculatura interna no es relaxi. Com a conseqüència podria existir una visió transitòria o permanentment deficient en visió llunyana.
- Visió borrosa de prop: Pot ser que la musculatura interna que permet l’enfocament a distàncies curtes no sigui capaç d’aguantar l’esforç perllongat. Això provocaria intermitentment o ja de manera permanent, un problema per veure-hi ve de prop. Sovint aquest problema empitjora quan apareix la vista cansada.També poden coexistir altra simptomatologia com mareigs (quan no existeix equilibri entre els dos ulls), problemes posturals (ossi-musculars) i fotofòbia (sensibilitat a la llum, que sovint es pot associar a migranyes).
Que puc fer per millorar la meva situació davant les pantalles?
Visita’ns i el nostre optometrista et farà una revisió completa per analitzar el teu sistema visual. Existeixen lents i filtres de llum blava que poden ajudar-te. D’aquesta manera podrem recomanar-te una solució visual individualitzada i explicar-te les normés d’higiene visual!