
En què consisteix una revisió optomètrica pediàtrica?
Quan parlem de revisió optomètrica pensem que el professional de la visió ens informarà de si veiem bé o malament, veritat? Però una revisió optomètrica no només consisteix a comprovar si la visió de l’ull és bona, sinó a entendre el funcionament del sistema visual i la seva coordinació entre tots dos ulls.
Però si a més parlem de revisions optomètriques pediàtriques, també haurem d’entendre la percepció visual que està tenint aquest nen o nena.
En aquest blog d’Òptica Conejero, veurem en què consisteix una revisió optomètrica pediàtrica.
Primer de tot hem de saber que la persona que ha de realitzar aquest examen visual ha de ser un Òptic-Optometrista col·legiat i especialitzat/a en població infantil. Després hem de conèixer les proves que s’han de realitzar i el per què de cadascuna d’elles.
Quines són les proves que es realitzen?
Agudesa visual: comprovar la capacitat de la màxima visió que s’aconsegueix i el detall dels objectes.
Refracció: a través de la geometria i potència de diferents cristalls trobarem com és la millor combinació per a obtenir la millora qualitat d’imatge projectada en la retina.
Fixació: és la capacitat que té l’ull de mantenir amb precisió l’estabilitat de la fixació sobre el punt.
Motilitat Ocular: consisteix a mesurar el moviment espontani i coordinat dels ulls, detectant les possibles desviacions en el paral·lelisme dels eixos visuals.
Capacitat d’acomodació: comprovem si el cristal·lí té la capacitat d’enfocar els objectes pròxims i tornar a canviar la seva forma per a enfocar els objectes llunyans.
Percepció visual: és la capacitat d’interpretar la informació visual que rebem a través dels nostres ulls que dependrà dels nostres processos cognitius i els nostres coneixements previs.
Visió binocular: és la capacitat d’integrar les dues imatges que rebem per separat de cada ull en una sola imatge. També ho coneixem amb el nom d’estereòpsia o la capacitat de veure en 3D.
Salut Ocular: en aquest cas ens assegurarem que l’estructura ocular estigui íntegra. Per exemple, comprovarem la quantitat i qualitat de la pel·lícula lacrimal, la qualitat del parpelleig, que el color de l’escleròtica sigui blanca, la direcció de les pestanyes, comprovarem que no estiguin obstruïts les glàndules de meibomio, la reactivitat de les pupil·les a la llum, etc.
I a quina edat porto als meus fills a un optometrista?
És molt habitual pensar que no és necessari portar als nostres petits a una revisió optomètrica fins que ho aconselli el pediatre. Però el pediatre, ha de comprovar que totes les estructures del nen estan creixent dins dels paràmetres de les normalitat, però no disposen de temps suficient per a fer una revisió profunda de la visió. Per això, és recomanable portar als bebès a una revisió optomètrica a una òptica o centre optomètric quan tenen 6 mesos de vida.
És molt important detectar qualsevol defecte visual com més aviat millor, per a assegurar-nos que el sistema visual es desenvolupi adequadament, per això en aquesta ocasió el temps és or. Mentre abans es pugui començar un tractament, més èxit tindrem tindrem i més possibilitats que aconsegueixi una bona agudesa visual quan l’estructura visual ja estigui desenvolupada.
Com es desenvolupa el sistema visual?
- De 0 a 3/6 mesos es desenvolupa el sistema visual, per tant el període més crític.
- Fins als 4/6 anys s’aconsegueix el 100% de l’agudesa visual. En aquest cas estem en el període de maduresa del sistema visual.
- Fins a les 12/15 anys estarem en el període d’aprenentatge i de la integració de la percepció visual.
Al nostre centre òptic de Girona, vetllem per la salut visual dels nostres petits. A més, ara a Òptica Conejero, valorem la visió dels teus menuts amb la millor tecnologia mitjançant una revisió optomètrica completa. Per això, us oferim la prevenció de la miopia gratuita dels 7 als 17 anys! Ja podeu demanar cita!