
Què és l’ambliopia?
Avui 15 d’Octubre, és el Dia Mundial de l’ambliopia. Des d’Òptica Conejero, volem explicar-vos una miqueta més sobre aquesta disfunció, així com quines són les seves causes principals, la seva simptomatologia i com podem tractar-la.
Què és l’ambliopia?
L’ambliopia és la disminució de la capacitat visual d’un o de tots dos ulls, per falta d’ús durant el període d’aprenentatge visual. És una patologia que s’origina a la infància, i que si no es diagnostica i es tracta a temps persistirà durant l’edat adulta. És el motiu més freqüent de pèrdua de visió en els nens i joves de països desenvolupats, i afecta al 3-4% dels nens en edat escolar.
Quines són les causes de l’ambliopia?
L’ambliopia pot ser causada per diferents factors, com per exemple:
- Estrabisme: que significa que el nen desvia un o tots dos ulls. El cervell per a no veure dues imatges, anul·larà la visió de l’ull desviat, de manera que impedirà el desenvolupament normal d’aquest ull.
- Defectes òptics (astigmatisme, hipermetropia o miopia): si hi ha un error refractiu, la imatge que rebrà el cervell serà borrosa, i es conformarà amb aquesta imatge que veu.
- Anisometropia: que és la diferència de diòptries (és a dir, de grandària) d’un ull amb un altre. Quan un dels dos té més graduació, aquesta imatge serà més borrosa, per la qual cosa el cervell pel mateix mecanisme explicat anteriorment el que farà serà triar l’ull amb menor graduació, i millor visió, fent que l’altre “no treballi”.
- Causa orgànica: és quan hi ha un obstacle a l’eix visual, per exemple una cataracta congènita, una opacitat en la còrnia, una ptosis (o caiguda de la parpella), malalties en la retina…, qualsevol patologia que interfereix en la projecció de la imatge correcta al cervell serà causa d’ambliopia.
Símptomes de l’ambliopia
En la majoria de casos, l’ambliopia no presenta cap simptomatologia, ja que, com hem explicat abans, el nen es desenvolupa amb total normalitat. Ell no sap el que és veure be, perquè sempre ha vist igual. Per això, és important que els adults la identifiquem amb signes o manies del propi infant: torçar el cap, parpelleig constant, tenir la parpella caiguda, no parar atenció…
Aquests signes i molts altres més, ens han de posar en estat d’alerta i fer-nos veure que el nen pot tenir un problema visual. En aquest moment, és quan hem d’actuar i acudir al nostre òptic-optometrista perquè avaluï la seva visió.
Com es tracta l’ambliopia?
Per a tractar l’ambliopia el primer pas és identificar la causa i corregir-la. Si hi ha per exemple un defecte de refracció, corregir-lo mitjançant ulleres, lents de contacte; si hi ha un obstacle visual, una cataracta, es podrà operar.
El que no aprenguem durant els primers anys de vida, no ho recuperarem a l’edat adulta. Per això, és important acudir a les revisions visuals periòdiques. I de vital importància que hi hagi un diagnòstic ràpid i adequat, per a començar el tractament com més aviat millor.
Creus que el teu fill/a pot patir un problema visual, o fins i tot ambliopia? Demana cita al nostre centre de Girona per poder fer una avaluació.