
MIOPIA INFANTIL: COM CONTROLAR-LA
Com prevenir l’aparició i creixement de la miopia quan són petits i evitar problemes en l’adult
Què és la miopia?
(visita la nostra secció FAQ per més info)
La miopia és un defecte refractiu que genera una visió borrosa al lluny. La causa més freqüent es una longitud de l’ull més gran del normal, de forma que la imatge no es forma a la retina sinó al davant.
Aquesta condició està creixent i avui dia, afecta al 47% dels joves entre 21 y 29 anys y d’aquets un 11% pateix miopia magna.
Per comprendre el problema que suposa l’augment, s’ha de saber què passa a un pacient que presenta miopia magna, és a dir, quan requereix una compensació de 6 o més diòptries. En aquest cas, el pacient és més vulnerable per patir les següents patologies:,
- Despreniment de vitre.
- Despreniment de retina.
- Degeneració macular y de retina perifèrica.
- Forat macular.
- Cataractes prematures.
- Glaucoma.
Causes principals
L’herència genètica dels pares pot incrementar la possibilitat de patir miopia en un 33%.
Gaudir-ne poc de les activitats de lleure als espais exteriors, l’excés a les activitats a visió propera i l’ús de pantalles, poden incrementar l’aparició i l’augment de la miopia.
Prevenció i tractament
Hi ha un consens general de que passar més temps a l’aire lliure és dels millors factors per prevenir l’aparició i el desenvolupament de la miopia.
Però avui dia és difícil que els nostres fills passin varies hores al exterior fent activitats i per això, el control de la miopia es deurà exercir per altres mitjans.
Al llarg d’aquets darrers anys s’han desenvolupat multitud d’estudis per avançar en el terreny del control de la miopia. Els estudis i els anàlisis de major evidència científica posen de manifest el següents resultats:
- El col·liri de atropina (3) és el mètode més efectiu per el control de la miopia en nens. S’ha de fer amb supervisió oftalmològica..
- Les lents de ortoqueratologia y les lents toves amb desenfocament perifèric, frenen l’avenç de la miopia fins a un 59%. (4) (5) (6)
- Las complicacions por l’ús de lents de contacte en ortoqueratologia no suposen més risc que l’ús de lents de contacte toves diàries. (7)
Control de miopia
A Òptica Conejero portem una dècada adaptant lent d’ ortoqueratologia per a aconseguir que els pacients amb miopia puguin prescindir de l’ús d’ulleres o lents de contacte durant el dia.
I pel control de la miopia per a nens, fem una adaptació de lents de contacte d’ ortoqueratologia nocturna o lent diària refusable de desenfocament perifèric.
Es recomana el tractament en nens a partir de 6 anys i amb miopia en desenvolupament, ja que els resultats són més òptims. Es pot compaginar amb el tractament amb gotes de Atropina amb supervisió d’un oftalmòleg. El més important és aconseguir que aquesta miopia no arribi a les 6 diòptries a l’edat adulta.
Bibliografia
(1) Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, et al. Global prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016;123(5):1036-1042.
(2) Rose KA, Morgan IG, Ip J, et al. Outdoor activity reduces the prevalence of myopia in children. Ophthalmology. 2008;115(8):1279-1285.
(3) Chia A, Lu QS, Tan D. Five-year clinical trial on atropine for the treatment of myopia 2: myopia control with atropine 0.01% eyedrops. Ophthalmology. 2016;123(2):391-399.
(4) Li X, Friedman IB, Medow NB, Zhang C. Update on orthokeratology in managing progressive myopia in children: efficacy, mechanisms, and concerns. J. pediatr ophthalomol stravismus. 2017 may 1;54(3): 142-148
(5) Anstice NS, Phillips JR. Effect of dual-focus soft contact lens wear on axial myopia progression in children. Ophthalmology. 2011;118(6):1152-1161.
(6) Chamberlain P, Back A, Lazon P, et al. ‘3 year effectiveness of a dual-focus 1 day soft contact lens for myopia control.’ Presentado en la 40ª Edición de la British Contact Lens Association Clinical Conference and Exhibition (BCLA); 10 Junio 2017; Liverpool, Reino Unido.
(7)Yue M. Liu, O.D., Ph.D, M.P.H. and Peiying Xie, M.D., Ph. D. The safety of ortoheratology – A systematic review. Eye & contact lens. 2016 january, volume 42, number1
AMELIA CONEJERO LOBOS
Òptic-optometrista col. 4.640