
Ectàsies cornials, què són?
Avui us volem parlar sobre les ectàsies cornials, però per a això, primer us explicarem què és la còrnia.
La còrnia és una estructura de l’ull que permet el pas de la llum des de l’exterior a l’interior de l’ull i protegeix l’iris i el cristal·lí, a més d’altres estructures oculars. Posseeix propietats òptiques de refracció i per a garantir la seva funció ha de ser transparent i és necessari que mantingui una curvatura adequada.
Quan es produeix un aprimament progressiu del gruix i, en conseqüència, un augment de la curvatura natural d’aquesta superfície, s’origina una malaltia ocular degenerativa anomenada ectasia cornial.
Aquesta patologia es pot generar per causes naturals, després d’una cirurgia refractiva contraindicada o per un traumatisme ocular.
Quins tipus d’ectàsies existeixen?
Queratocon: És el tipus més comú de deformació de la còrnia i afecta a una de cada dos mil persones. En aquesta mena d’ectasia, la forma de la còrnia es va tornant gradualment cònica, el que provoca feblesa visual.
Degeneració marginal pel·lúcida: Encara que és menys freqüent, és més fàcil de detectar que el queratocon. Es produeix en la zona inferior de la còrnia i es presenta en forma d’embalum, generalment en un sol costat, i ocasiona visió borrosa.
Queratoglobus: És l’afecció més greu però la menys freqüent. La còrnia va adquirint la forma d’un globus inflat i l’usual és que es deformi pels dos costats. Els pacients amb aquesta patologia poden acabar necessitant un trasplantament de còrnia.
Ectasia post-Lasik: Pot aparèixer després de diversos anys d’una cirurgia Lasik a causa d’un inadequat estudi de viabilitat del cas prequirúrgic. En aquesta situació, la còrnia es va deformant progressivament i provoca un augment de la refracció miòpica i, a més, pot estar vinculada a l’astigmatisme irregular.
Quins símptomes pot provocar una ectasia cornial?
Encara que existeixen diferents tipus d’ectasia cornials, totes solen presentar els mateixos símptomes. Generalment són:
- Visió borrosa
- Taques o sensació de centellejos lluminosos.
Davant qualsevol d’aquests símptomes és recomanable acudir al nostre òptic optometrista de confiança per tenir un diagnòstic precís, ja que la malaltia no se sol detectar fins que es troba en una etapa molt avançada.
Quines poden ser les seves causes?
La principal causa d’ectasia cornial té un origen genètic. Pot aparèixer si un familiar l’ha patit amb anterioritat i, en aquest cas, sol manifestar-se entre els 20-30 anys i progressar fins als 50. Una altra de les possibles causes és la de patir un traumatisme a la còrnia.
Ara bé, el risc de patir ectasia, pot augmentar pels següents factors i/o motius:
- Fregar-se els ulls de manera recurrent.
- Cirurgia ocular.
- Ús de lents inadequades.
- Traumatisme ocular.
- Factor hormonal.
Com ja sabeu, per a nosaltres la detecció és la clau. Davant la inexistència d’una prova específica, és molt difícil diagnosticar aquest tipus de patologia. Per això és molt important revisar periòdicament la nostra visió amb el nostre òptic optometrista de capçalera. Si encara no has revisat els teus ulls, ara és el moment. T’esperem a Òptica Conejero, a Girona!