
Coronavirus: com afecta als nostres ulls estar tancats?
Com reaccionen els nostres ulls al confinament?
La falta de visió llunyana , l’excés en l’ús de pantalles i la llum artificial poden afectar al nostre benestar ocular.
Ja fa més de dues setmanes des que es va considerar l’estat d’alarma pel coronavirus. Hi ha persones que s’hauran passat aquest confinament llargues hores al dia davant d’una pantalla. Molt segurament si tu ets una d’elles hauràs experimentat algun símptoma associat a la sobreexposició a les pantalles (envermelliment, sensació de sorra, coïssor, esgotament i sequedat ocular…). Si vols saber-ne més pots llegir aquest post sobre la síndrome visual informàtica.
La higiene visual pot alleujar la simptomatologia
Petits hàbits poden proporcionar-nos alleujament davant símptomes de molèsties oculars. Aixecar la vista 20 segons després d’un treball de 20 minuts davant d’un ordinador pot ser suficient per millorar-ne la sobrecarrega. És la norma d’higiene visual coneguda com a 20/20/20: cada 20 minuts mirar 20 segons un objecte situat a 20 peus (6 metres). Si fos possible s’hauria de fer el descans mirant a través d’una finestra, i encara millor, si pot ser un temps superior a 20 segons.
Hem sentit molt a parlar de normes d’higiene general per tal d’evitar la propagació del virus. Però també és important preocupar-nos sobre la nostra salut ocular. El confinament pot haver causat tres grans conseqüències oculars:
1- Hem deixat d’enfocar de lluny, fet que afecta el nostre sistema d’enfocament. Existeix una musculatura que ens ajuda a enfocar quan mirem de prop i que es relaxa quan mirem a distàncies superiors a 6 metres. El fet que el nostre sistema d’enfocament no descansi, pot provocar un sobreesforç i molèsties. Aquest problema és més evident si vivim en pisos que no disposin d’espais oberts.
2- Ha incrementat les hores d’ús de pantalles i amb ell la síndrome visual informàtica. Un problema comú quan fem servir les pantalles és la disminució de la freqüència de parpelleig, fet que pot provocar símptomes associats de sequedat ocular.
3- Falta de llum natural i abús de llum artificial. Aquest fet és especialment preocupant en la visió infantil. Existeix evidencia científica que relaciona una exposició insuficient a la llum natural i activitat a l’aire lliure, amb la predisposició a la miopia. A més, una llum artificial insuficient o excessiva també pot originar molèsties oculars.
Alguns símptomes són visió borrosa, miopia transitòria, picor ocular, molèsties palpebrals o mal de cap.
Els símptomes més evidents que podem patir a curt termini són visió borrosa, miopia transitòria, picor ocular, molèsties palpebrals o mal de cap. La bona notícia és que si seguim les normes d’higiene visual i postural podem experimentar una millora evident d’aquests problemes.
És important resoldre’ls, ja que a llarg termini aquests trastorns poden tornar-se més greus o sorgir-ne d’altres. Sobretot en el cas dels nens, ja que les conseqüències del confinament tindran més impacte en ells, ja que estan en desenvolupament i tenen més plasticitat que els adults. Alguns problemes que poden desenvolupar són miopia o anomalies de la visió binocular.
Font:https://verne.elpais.com/verne/2020/03/24/articulo/1585050777_506055.html